Mei 2023 :

 

Wat houdt CAY in: ( je hoeft geen last te hebben om CAY te volgen 😉)

 

met dank aan collega Mascha

 

Heb je pijn die ontstaat door RSI, rugklachten, verkeerde houding of andere ongemakken dan is Critical Alignment Yoga (CAY) een zeer effectieve manier om de pijn te verminderen. CAY helpt je bij het verlichten van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat.

 

Vandaag de dag zijn er veel mensen die een zittend of juist staand beroep hebben. Hierdoor wordt de boven en onderrug als snel chronisch verkeerd belast. Zonder dat je het echt in de gaten hebt zit je al snel met een kromme rug achter je computerscherm of staar je uren naar je mobiele telefoonscherm in een verkeerde houding. Critical Alignment Yoga helpt je bij het verlichten van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat.

 

Hoe werkt Critical Alignment dan?

Critical Alignment is een technische vorm van bewegen. Het is een methode die de nadruk legt op het verschil tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld de armen en benen) en de houdingsspieren, de dieper gelegen spieren rond de wervelkolom en gewrichten. Critical Alignment is gebaseerd op het idee dat de bovenrug recht moet zijn in plaats van gebogen.

Bewegingsspieren kunnen spanning vasthouden, terwijl de houdingsspieren juist de neiging hebben te verslappen. Deze disbalans kan ervoor zorgen dat je allerlei klachten en beperkingen ervaart. Critical Alignment Yoga kan de balans tussen deze twee spiergroepen weer herstellen waardoor er geen spanning meer is tussen deze twee groepen.

Door het ontladen van spanning en stijfheid met behulp van tools ontstaat er ontspanning in de diepere lagen van de spieren en kunnen botstructuren weer de juiste plek gaan aannemen. Ook de spieren kunnen zich herstellen en weer de natuurlijke functie aannemen.

Maar behalve het verminderen van spanning heeft Critical Alignment Yoga ook andere voordelen; beweeglijkheid, meer kracht en een betere coördinatie. Maar ook de verbinding met jezelf. Alle onderdelen komen bij elkaar waardoor er ruimte ontstaat om stilte te ervaren. En hiermee is de cirkel rond want vanuit de stilte kun je bewust de houding aannemen met ondersteuning van de adem.

 

Stress en Critical Alignment Yoga

Stress is de belangrijkste oorzaak van de geleidelijke opbouw van spanning. Stress begint als een psychologisch verschijnsel. Zodra de hersenen stressvolle omstandigheden waarnemen ga je over in de overlevingsstand. Je gaat vechten, vluchten of je bevriest. Ook tijdens het beoefenen van yoga kun je pijn voelen wanneer je bijvoorbeeld stijve spieren gaat strekken of je voelt de spanning in je wervelkolom. Je merkt het vaak aan je schouders, onderrug of hamstrings. De stress blokkeert jou om alle diepe spanningen los te laten.

 

Wat zijn de kenmerken van Critical Alignment Yoga?

 • Gebruik van hulpmiddelen, zoals yogablokken, yogariemen en een yogastrip.
 • Focus op uitlijning en je lichaam (alignment).
 • Ontspanning van de bewegingsspieren.
 • Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren.
 • Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten.
 • Volledige lichaamservaring.

 

Wat is het verschil met andere yoga vormen?

Critical Alignment Yoga is een yogastijl die bedacht is door yogadocent Gert van Leeuwen. Hij ontwikkelde het om zowel fysieke als geestelijke klachten tegen te gaan. Je kunt de yogavorm wel vergelijken met Iyengar Yoga. Bij beide yoga vormen worden dezelfde asana’s uitgevoerd, met het verschil dat je bij Critical Alignment de houdingen langer vasthoudt en de nadruk ligt op de interactie tussen lichaamsdelen.

Tijdens een CAY les wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Deze helpen je om je lichaam te ontspannen op de plekken waar het vaak niet ontspant. Je komt dieper in een houding waardoor de relatie tussen de beide spiergroepen weer herstelt. Hulpmiddelen die bij CAY worden gebruikt zijn:

 

De voordelen van Critical Alignment Yoga

Omdat Critical Alignment Yoga zich vooral richt op de rug kunnen mensen met rugklachten er veel baat bij hebben. Door de diepe spierontspanning en exacte uitlijning van het lichaam zullen de klachten verminderen. Ook als je veel zit of een verkeerde lichaamshouding aanneemt kan CAY ervoor zorgen dat de klachten die hierdoor ontstaan minder worden. Kortom Critical Alignment Yoga verbetert:

 • je houding
 • je spierkracht
 • je flexibiliteit
 • je stemming
 • je ontspanning
 • je bloedsomloop
 • je concentratie

 

Voor wie?

Het beoefenen van Critical Alignment Yoga is toegankelijk voor iedereen, voor zowel beginners als gevorderden. Heb je rug-, nek- of hoofpijn klachten dan kan deze yoga vorm erg effectief zijn. Maar wil je je lichaam beter leren kennen en meer rust en verbinding dan is CAY ook een erg fijne manier om dat te ervaren. 

 

Blog

APRIL 2022

 

WAAROM IS NEUSADEMHALING ZO BELANGRIJK !

Dankzij BLOW (op facebook) is er een mooie samenvatting van het boek: het nieuwe ademen van James Nestor.

Lees hier de samenvatting:

 

1. Bescherming en weerstand

Als je door je neus ademt wordt de lucht verwarmd, vochtig gemaakt en gemengd met stikstofmonoxide. Die stikstofmonoxide heeft 2 functies:
A. het doodt schadelijke bacteriën, en daarmee ondersteunt het neusslijmvlies het immuunsysteem

B. het werkt vaatverwijdend op luchtwegen slagaders en haarvaten. Dat betekent dat zuurstof efficiënter wordt opgenomen. Neusademhaling zorgt er dus voor dat je meer zuurstof binnenkrijgt en heeft het hele lichaam baat bij.

 2. Voorkomt veel aandoeningen

Neusademhaling verkleint de kans op snurken en apneu aanzienlijk. Slaapapneu, diabetes en hartaandoeningen worden in verband gebracht met mondademhaling.

3. Beter gebit

Mondademhaling zorgt voor het uitdrogen van het tandvlees en verhoogt de zuurgraad in de mond. Het vergroot de kans op ontstekingen en gaatjes. Bovendien werkt een droge mond een slechte adem in de hand.  Neusademhaling zorgt dus voor een beter gebit

4. Helpt te ontspannen

Neusademhaling dwingt je om langzamer te gaan ademhalen. Een goede neusademhaling helpt je te ontspannen en voorkomt een hoge bloeddruk en stress.

5. Stimulering hersenfuncties

Bij neusademhaling stroomt er lucht langs de reukreceptoren. Het vermogen te kunnen ruiken is gekoppeld aan de hersendelen die betrokken zijn bij emoties en het kunnen terughalen van herinneringen. Ook als de lucht geurloos is worden bij neusademhaling deze hersenfuncties gestimuleerd.

6. Recht gebit

Als een kind van jongs af aan al door de neus ademt, helpt het de vorming van scheve tanden en misvormingen van de kaken voorkomen.

7. De juiste energiebalans

Neusademhaling is zo ingenieus geregeld dat we afwisselend door het linker, dan weer door het rechter neusgat ademhalen. Dat doet het lichaam zelf. Als we door het rechter neusgat ademen versnelt de bloedsomloop, stijgt de cortisolspiegel en de bloeddruk. Ademen door het linker neusgat zorgt voor ontspanning, daling van temperatuur en bloeddruk. Deze wisselende neusademhaling zorgt voor harmonie in het hele zenuwstelsel en brengt de activiteit van de beide hersenhelften in balans.

Kortom, het is zoals James Nestor zegt: “Het bewijs uit de wetenschap is zo overduidelijk: adem altijd door je neus”

Hoe dan?

Sinds ik hiervan op de hoogte ben, ben ik veel bewuster met mijn ademhaling bezig. Natuurlijk, je vergeet regelmatig door je neus te ademen, maar door jezelf er telkens aan te herinneren, (briefjes op je laptop, kruisjes op je hand) wen je er steeds meer aan. En alle kleine beetjes helpen. Ik adem nu al veel meer door mijn neus. Je kunt natuurlijk last hebben van een verstopte neus of moeite hebben met neusademhaling, in dat geval zou je er een keer door een arts naar kunnen laten kijken. Op internet kun je allerlei neusademhalingsoefeningen vinden.

Leren om ‘s nachts door je neus te ademen, als je dat niet gewend bent, is een stuk lastiger.
Ik doe het vanzelf, maar adem je veel door je mond (te herkennen aan snurken, droge mond, slecht slapen, slechte adem) dan zal je het een en ander uit de kast moeten trekken. Denk aan het afplakken van je mond door middel van tape en het gebruik van neusspreiders waardoor het neus-ademhalen makkelijker wordt. Er zijn zelfs speciale hoofdbanden die je om je kin doet zodat je je mond niet kunt openen. En overdag trainen met neusademhaling zorgt er voor dat je het ook ’s nachts beter gaat.

Neusademhaling en sporten

Is het dan ook beter om tijdens intensieve sporten door je neus te ademen?

Daar zijn niet alle wetenschappers het over eens. Volgens James Nestor is dat zeker het geval en is het goed te trainen. Hij laat ook zien dat neusademhaling sportprestaties verbetert. Andere wetenschappers zijn van mening dat bij maximale inspanning ook je mond nodig is om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Zelf lukt het me niet om met het hardlopen alleen door de neus te ademen. Wat zeker geldt: Hoe meer je overdag je neusademhaling oefent, des te meer je hiervan profiteert bij het sporten .

 

Release in CAY